Orizonte
  • Welkom
  • Contact
  • Over ons
  • Reistips
  • Recepten

Allerlei tips en advies voor wijnliefhebbers van divers pluimage

Wijnstress

Veel mensen hebben een onzekere houding t.a.v. wijn. Wanneer je hen enkele wijnen laat proeven, zeggen ze al gauw verontschuldigend: "Ik ken niets van wijn." Dat is eigenlijk een vreemde gedachte. Waarom zou je iets van wijn moeten kennen? Beeld je in dat je iemand een kop koffie aanbiedt, en dat die verschrikt antwoordt: "Oei, ik ken niets van koffie!". Of in dezelfde lijn: "Ik ken niets van pralines." "Salami? Ai, daar weet ik niets van." Dat zijn zinnen die je uiteraard nooit hoort. Maar over wijn zeggen we dit wel. We lijden aan wijnstress en koesteren een wijn-minderwaardigheidscomplex. Wellicht is dat het resultaat van eerdere confrontaties met (pseudo)wijnkenners die u bij het proeven van een wijn verzekerd hebben dat deze "ruikt naar compote van kweepeer met een vleugje kruisbes en een aards ondertoontje van garrigue." 

Laat ze maar kwetteren, al die stress is nergens voor nodig. Het benoemen van geuren en smaken kan leuk zijn, maar voegt weinig toe aan het plezier dat je hebt bij het drinken van wijn. Eigenlijk bezit je zelf alle kennis die je nodig hebt. Vind je de wijn goed of niet? Laat dat je belangrijkste oordeel zijn. Wil je één stap verder gaan, vraag jezelf dan af waarom bepaalde wijnen je (niet) bevallen. Of in welke omstandigheden je een bepaalde wijn graag zou drinken. En als je dan toch iets wil opsteken van een wijnkenner, vraag hem of haar dan liever bij welk soort gerechten je de wijn best schenkt. Daar heb je tenminste iets aan. Misschien kan je voor jezelf proberen een eenvoudige indeling te maken voor wijnen, zoals krachtig versus licht.

Laat dus varen, al die wijnstress. Goede wijn is finaal niets meer dan een knap gemaakt landbouwproduct dat je leven een stukje fijner kan maken. Daar drinken we op.

Wijnfabeltjes

Foto
Over wijn circuleren behoorlijk wat vreemde beweringen, die de toets met de realiteit niet altijd doorstaan. Weg met die onzin over wijn. Hier zijn alvast enkele hardnekkige praatjes, die we graag naar het rijk der fabelen verbannen:

> “Hoe ouder de wijn, hoe beter.” De meeste wijnen worden tegenwoordig gemaakt om binnen een termijn van enkele jaren te drinken, daarna gaat de kwaliteit achteruit. Wil je wijn lang laten rijpen, kies dan zorgvuldig flessen die daar echt baat bij hebben. Bijvoorbeeld: rode wijnen met een goede tanninestructuur, Riesling, zoete wijn.

> “Wijn mag je niet koelen in de diepvries.” Onzin, koel is koel. Vergeet evenwel je fles niet, anders bevriest ze en wordt de kurk eruit geduwd. En schenk je wijnen sowieso niet te koud, dat onderdrukt de smaak.

> “Hang een lepel in een geopende fles Champagne.” Als u echt geen betere plaats heeft voor uw lepels, voor mij niet gelaten. Zelf zet ik er gewoon een kurk op.

> “Houd een brandende lucifer in de hals van de fles om ‘kurksmaak’ weg te werken.” Nice try, maar flauwekul. Wijn met kurksmaak? Alleen de gootsteen lust die nog.

> “Hoe meer ‘tranen’ aan het glas, hoe beter de kwaliteit van de wijn.” Nee hoor: hoe meer alcohol, hoe meer tranen.


Wat je betaalt, is van jou

De volgende situatie heb je zeker al eens meegemaakt. Je gaat op restaurant en je wil graag een glas wijn bij de maaltijd. Maar een hele fles is te veel. Wat nu? Het aanbod van kleine flesjes is beperkt en de huiswijn is vaak bedroevend. Geen probleem: bestel toch gewoon die ene fles wijn waar je zin in hebt. Drink er bij je maaltijd de gewenste hoeveelheid van en neem de rest van de fles gewoon mee naar huis. Gênant?  Niets van, je hebt ze betaald. Vraag aan de ober om er de kurk terug op te zetten en geniet morgen nog even na. Wat je betaald hebt, is van jou.

Kijk uit met kaas en wijn

Foto
De kaas- en wijnavond, klassieker kan je het in Vlaanderen niet bedenken. Maar de combinatie tussen kaas en wijn is eigenlijk een aartsmoeilijk huwelijk. Heel vaak worden er wijnen geschonken die absoluut niet bij kaas passen, zoals krachtige rode wijnen. De belangrijkste regel is deze: de meeste kazen verdragen beter witte wijnen dan rode. Wil je toch een rode, kies dan een zachte wijn met weinig tannine, zoals een Beaujolais. De pittigste kazen passen doorgaans het best bij een (half)zoete wijn. Wil je graag een kaas- en wijnavond? Serveer dan de kazen in verschillende gangen, per type, en serveer er telkens aangepaste wijnen bij. Wij geven u daar graag advies bij.


Zoet is dodelijk (of toch voor wijn)

Zoete ingrediënten zijn vaak dodelijk voor wijn. Probeer het maar eens uit: proef een lekkere wijn, neem vervolgens een hap uit een zoet garnituur uit uw feestmaal (bijvoorbeeld een halve peer met veenbessen erin) en proef daarna de wijn opnieuw. Weg is het wijngenot. Verban dat fruit en die zoetigheden dus maar naar het dessert. Schenk er dan eventueel een (half)zoete wijn bij, die kan er wel mee overweg.

Orizonte Europese wijnen - Bruineveld 84 - 3010 Leuven (Kessel-Lo) - +32 16 89 08 02 - +32 477 509 529 - wijn @ orizonte.be




Real Time Web Analytics
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.