Orizonte
  • Welkom
  • Contact
  • Over ons
  • Reistips
  • Recepten

Recepten (telkens voor 4 personen)

Pörkölt (Hongaars stoofvlees)

Picture

Welke wijn bij dit gerecht?

Pörkölt vereist een kruidige, zuiderse wijn, met voldoende kracht, maar niet te veel tannine.
  • Château Rochecolombe Côtes du Rhône rouge (7,70)
  • Grand Jacquet, Rendez-vous sous le chêne - rouge €9,20
  • Casa de Mouraz Tinto (€10)
  • Tenuta Cocci Grifoni, "Le Torri" (€9,50)
  • Parés Baltà Indigena Negre (€11,20)

(Klik op de namen van de domeinen voor meer info)
Pörkölt wordt vaak verward met goulash, een andere Hongaarse klassieker. Goulash is een maaltijdsoep, pörkölt is een stoofschotel. Wij kozen kalfsvlees als basis, maar ook rund of varken is mogelijk.​
  • Bak rode paprika's, uien, selder en enkele wortels kort aan in een stevige kookpot. Haal ze uit de pot.
  • Snij 750 gram kalfsvlees in stukken en bak ze even aan in olie. 
  • Overgiet het vlees vervolgens met witte wijn en kalfsfond, tot het helemaal onder staat.
  • Meng er flink wat (niet-pikant) paprikapoeder door, bij voorkeur van Hongaarse origine.
  • Voeg peper en zout bij, een beetje harissa en enkele laurierbladeren. Eventueel een beetje bouillon.
  • Laat op een zacht vuur pruttelen of zet de pot in een oven van 150 graden.
  • Wanneer het vlees bijna mals is, voeg je de groenten opnieuw toe en laat je het geheel verder garen. Haal het laatste half uur het deksel eraf, zodat de saus dikker wordt.
  • Werk af met een beetje tomatenpuree en kruid nog naar eigen smaak.
  • Traditioneel wordt dit geserveerd met galushka, Hongaarse noedels. Op de foto hiernaast serveerden we de pörkölt met aardappelen, hieronder met gaushka.
Picture

Meer recepten? Klik hier.

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.