Orizonte
  • Welkom
  • Contact
  • Over ons
  • Reistips
  • Recepten
FotoDe befaamde witte truffels van Alba
Piemonte, het paradijs voor foodies

Als er in heel de wereld één streek is waar liefhebbers van gastronomie en wijn absoluut heen moeten, dan is dat Piemonte, een prachtige streek in het noord-westen van Italië. Beroemd voor zijn wijnen (Barolo, Barbaresco, Barbera…), de hazelnootjes, de wereldberoemde witte truffels en natuurlijk de slowfoodbeweging, die hier ontstaan is. En ook liefhebbers van mooie landschappen en historische steden zullen smullen van Piemonte, met zijn schitterende heuvellandschappen en vergezichten, zijn wijngaarden, zijn stemmige stadjes, het statige Turijn en talrijke kastelen, kerken en andere historische monumenten. Als je de zon ziet schijnen door de ochtendlijke nevelslierten, ben je voor altijd verkocht.

FotoGrinzane Cavour
Stemmige stadjes en inspirerende vergezichten

Aan je reis door Piemonte beginnen mag geen probleem zijn: volg je eigen neus en intuïtie langs de mooie landschappen en de levendige stadjes en dorpen in de Piemontese heuvels. Je hebt nauwelijks een gids nodig om ze op te sporen. Neem de auto en ga gewoon op verkenning. Je raakt gewoon niet uitgekeken op de glooiende heuvels bezaaid met wijngaarden en dorpjes met burchten. 

Beginnen doe je best in Alba, een oude stad in de Langhe-streek, het culinaire hart van Piemonte. Ga je in de herfst, dan kom je er misschien zelfs terecht op het  jaarlijkse truffelfestival. Alba is niet voor niets de hoofdstad van de truffel. Je wordt er verleid door smakelijke stalletjes met de beste lokale produkten: de zeldzame én dure witte truffel van Alba en omstreken, eekhoorntjesbrood (porcini), de befaamde hazelnoten (vanuit Alba veroverden de broers Ferrero alle kinderharten met hun Nutella…), delicate honing van rododendron en ‘millefiori’… In het centrum wandel je langs talloze delicatessenwinkels en stijlvolle kledingboetieks. Groot is Alba niet, maar aantrekkelijk des te meer. Wil je even bekomen van al deze drukte, stap dan even wijnbar Vincafé binnen. Wie hier rond aperitief-tijd komt, zal geen rustig plekje vinden, maar beleeft er wel een flinke portie couleur locale! De hele ruimte is gevuld met families, kinderwagens en druk gesticulerende klanten. Wat een sfeer! Alles speelt zich af aan de lange toog, die vol staat met grote schotels met allerlei lekkere hapjes, kazen en vleeswaren. Wie zich hier even laat gaan, kan nadien moeiteloos de lunch overslaan… Een pluim voor het vriendelijke én stressbestendige personeel, dat ons een aantal heerlijke lokale wijnen schonk, verkrijgbaar per glas.

In de buurt van Alba bevindt zich het mooie kasteel van Grinzane Cavour, ooit het huis van wijlen Graaf Camillo Benso di Cavour, één van de belangrijkste architecten van de Italiaanse eenmaking. De man woonde hier en was er ook burgemeester. Hij nodigde bekende Franse graven uit, die de wijnbereidingstechnieken uit Bordeaux introduceerden, zodat de eenvoudige tafelwijn Barolo één van de beste wijnen van Italië werd. In het kasteel huist nu de Regionale Enoteca Cavour, waar je een indrukwekkend aantal wijnen uit de streek kan kopen. Voor wie moeilijk kan kiezen, is er permanent een aantal wijnen dat je per glas kan degusteren. Je vindt er talloze lekkernijen om mee te nemen voor het thuisfront. Op de eerste verdieping huist een befaamd gastronomisch restaurant. Neem zeker ook de tijd om rond het kasteel te flaneren. Het panorama is hier echt indrukwekkend. 

FotoCherasco
Iets meer naar het zuiden ligt het pittoreske dorp Barolo, dat uitkijkt over de wereldberoemde wijngaarden, gedomineerd door het kasteel van de familie Faletti. In deze burcht vind je nu een wijnmuseum, een wijnkelder en een enoteca. Vooral het wijnmuseum is echt de moeite waard. Hier geen suffe verzameling kurkentrekkers, maar een bijzonder boeiende ervaring: ontdekken, beleven, doen, luisteren, kijken, … Een echte magische belevenis, waarbij niet zozeer de kennis over wijn, maar de sfeer rondom centraal staat. Een fijne gezinsuitstap, want zelfs de kinderen zullen versteld staan van deze magische en feeërieke wijnwereld…

Van Barolo rijden we naar dat andere wereldberoemde wijndorp: Barbaresco. Een oud kerkje werd er omgebouwd tot “enoteca regionale del Barbaresco”, waar je alles verneemt over de plaatselijke wijnen. Wij kloppen een kilometer verder aan bij wijnbouwer Giuseppe Cortese, die met respect voor de traditie een (zo goed als) biologische wijn maakt. Zijn druivenstokken staan aangeplant op één van de beste wijngaarden van deze appellatie: de Rabajà. Schoonzoon Gabriele laat ons het hele gamma proeven en we zijn meteen verkocht. Zo puur, zo delicaat, zo verfijnd, dit zijn Orizontewijnen ten voete uit! We beslissen 24 uur later dat we dit domein opnemen in ons gamma. En daar hebben we sindsdien nog geen seconde spijt van gehad.

Van de wijn naar de gastronomie. In het levendige stadje Bra is er geen twijfel mogelijk: je bevindt je hier in de thuishaven van de Slow Food-beweging. Dat Piemonte een culinaire schatkamer herbergt, is al lang geen geheim meer. Het is dus niet verwonderlijk dat uitgerekend een Piemontees, Carlo Petrini, het voortouw nam tegen de fastfoodcultuur. Zijn alternatief is het streven naar zuiver, lekker en eerlijk voedsel. Via een goed uitgebouwd internationaal netwerk ontmoeten eerlijke producenten bewuste consumenten. Slow Food stichtte zelfs haar eigen universiteit van de Gastronomische Wetenschap, in Pollenzo, nabij Bra. Het centrum van Bra is niet groot, maar het is hier aangenaam toeven in de autovrije winkelstraten met mooie boetieks. Je treft hier ook enkele statige historische kerken en palazzo’s. 

Minder bekend dan Bra, maar niettemin de moeite waard om te bezoeken, is Cherasco. Het is een intrigerend middeleeuws stadje, dat nog steeds het kaarsrechte stratenpatroon heeft van het Romeinse kamp dat hier ooit stond. Overal stuit je op palazzo’s, kerken en triomfbogen. De specialiteit van de stad zal je zeker niet ontgaan: de slak (‘lumaca’). Ze wordt aangeboden als lekkernij in de lokale restaurants, als versiering in de winkelramen en als vormpje voor smakelijke koekjes. Ga ook even langs bij ‘Pasticceria Ravera’ voor een voorraadje heerlijke chocolade met hazelnoten. 

Shoppen in Turijn

Wie na zoveel platteland en provinciestadjes ook wel eens een grote stad wil bezoeken, kan niet om Turijn heen. Je komt tijd én ogen te kort… In het industriële tijdperk was Turijn een grauwe stad met veel armoede. Het was hier dat Don Bosco kansloze jongens van de straat plukte en hen een toekomst gaf. Die tijd lijkt wel heel lang vervlogen. Nu tref je een weelderige en welvarende stad aan, niet vies van marmer en ornamenten. De combinatie van barokke architectuur naast oogverblindende designboetieks is zeer geslaagd. Wat een elegante stad, heerlijk om er te flaneren onder de 18 kilometer lange arcaden (‘portici’). De art nouveau winkels en café’s zijn er bijzonder uitnodigend … Om te bekomen van de verkenning van deze stad, kan je even op adem komen bij de befaamde pasticceria Baratti&Milani. Dit historische koffiehuis dateert van 1878 en is nog steeds bijzonder populair bij de shoppende Turijners en toeristen. 
FotoDe Flamboyante wijnbouwer Venturino en zijn zoon Andrea.
Kleine wijnbouwers maken grote wijnen

Weinig regio’s kunnen de ware wijnliefhebber zo boeien als de Piemontese. Natuurlijk is Piemonte de streek van de wereldberoemde Barolo’s en Barbaresco’s, beide gemaakt van de onvolprezen Nebbiolodruif. Maar Piemonte heeft veel meer te bieden. Ook buiten de hogergenoemde appellaties vind je vele goede Nebbiolo’s. En dan zijn er de andere druiven, zoals Barbera, Dolcetto of Arneis. Barbera, bekend uit de dorpen rond Asti en Alba, maar ook uit de heuvelige Monferratostreek. Ooit beschouwd als een banale druif, maar nu een klasbak die zijn schouders recht naast grote broer Nebbiolo. Een elegante druif ook, die fijne zuren combineert met goede structuur en een mooi bewaarpotentieel. En ook de Dolcetto is aan een opgang bezig. Steeds meer wijnbouwers krijgen deze moeilijke druif onder de knie en maken er boeiende wijnen mee, vaak ideale kompanen van heel wat gerechten. Wie liever witte wijn drinkt, moet zeker de Arneis uit het Roerogebied proberen. Het zijn vaak fijne wijnen met een aangenaam bittertje. En ook de Chardonnays smaken hier grondig verschillend dan de Bourgondische of Nieuwe Wereld-exemplaren.

Overtuigd? Volg dan de gids naar deze interessante domeinen.

Over Giuseppe Cortese spraken we hierboven al. Hij biedt een mooi gamma aan, van Barbaresco over Barbera d’Alba en Langhe Nebbiolo tot Dolcetto en Chardonnay. Je kan deze wijnen ter plaatse proeven, of kopen bij Orizonte. 

In the middle of nowhere, op een godvergeten heuvelflank bij het dorpje Calosso, kan je met een zonnig humeur en een paar woorden Italiaans terecht bij het biologische domein ‘Ca’d Tantin’. Vader Venturino, die geen woord Engels spreekt maar de gebarentaal tot in de puntjes beheerst, ontvangt je met open armen. Hij laat je trots zijn hele gamma proeven: pittige Dolcetto, een aantal zijdezachte Barbera’s of een heerlijk zoete ‘Passito’. Je zal genieten van de wijnen, maar evenzeer van vader Venturino: een flamboyante Italiaan met een uitgesproken mening over alles. Opinies die met veel handgebaren ondersteund worden… Zoon Andrea Venturino is helemaal het tegendeel van zijn vader: schuchter en introvert, maar erg gefocust op zijn wijnen. Hij spreekt gelukkig wel een mondje Engels. Dit geweldig duo produceert goede, betaalbare, biologische wijnen. Neem enkele kistjes mee, want in eigen land vind je deze wijnen niet.

Van de flamboyante Italiaan naar een rustige landgenoot. Wie Piemonte bezoekt, mag niet voorbij gaan aan de wijnen van Le Cecche. Het verhaal van de Antwerpse dokter Jan De Bruyne, afkomstig uit Schilde, klinkt voor sommigen bekend maar is daarom niet minder interessant: succesvolle arts verkoopt alles om zijn droom als wijnbouwer te kunnen waarmaken, samen met zijn Toscaanse vrouw. Gelukkig voor ons, want zijn wijnen zijn bijzonder geslaagd. Het zijn moderne wijnen, vrij krachtig, met een stevige concentratie.. Jan beheerst het hele gamma: zeer sappige Dolcetto uit Diano d’Alba, goed gestructureerde Barbera d’Alba en bovenal een grootse Nebbiolo d’Alba, die moeiteloos naast tal van Barolo's kan staan. Tijdens het proeven  onderhoudt de wijnmaker zijn bezoekers met de pittige anekdotes, van de Italiaanse bureaucratie over de tanende wellevendheid van patiënten aan het thuisfront tot het relaas van zijn moeilijke eerste jaren om te overleven als wijnbouwer. 

Het is het vermelden waard dat je hier fijn kan logeren in één van de mooie gastenkamers. Het zicht vanuit Le Cecche is werkelijk adembenemend. Je kan er bovendien op rekenen dat je naast heerlijke wijnen ook smakelijke gastronomische tips voor de regio zal meekrijgen…

FotoDe heerlijke kaaskar van Trattoria della Posta
Culinaire ontdekkingen

Waar men goede wijn maakt, wordt lekker gegeten. Piemonte is een echte streek voor levensgenieters. In elk stadje en dorp vind je zonder problemen een ‘trattoria’ met een smakelijke, authentieke en betaalbare keuken. Je zal je niet vaak bedrogen voelen, zeker niet als je een van onderstaande adressen uitprobeert ….

In Alba kan je tafelen in het Slow Food-restaurant ‘Osteria dell’ Arco’. Je geniet hier van eenvoudige klassieke bereidingen, volgens de regels van de Slow Food … De ontdekking van de avond was zonder twijfel ‘kardoen’, een distel verwant aan de artisjok. Deze groente wordt hier bereid met een sausje van kaas en eigeel. Deze traditionele osteria is duidelijk goed gekend onder de toeristen die zich gastronomisch willen laten verwennen. Als je van een ‘hippere’ plek houdt, reserveer dan een tafel bij de ‘Caffè Umberto’. Het is hier fijn dineren aan de lange toog, met zicht op de jonge en dynamische keukenploeg. 

Het boerderijrestaurant ‘Nelle Vigne’ in Diano d’Alba is een lust voor het oog én de smaakpapillen. De ligging is werkelijk onbeschrijflijk mooi: hoog op een heuvel met een schitterend vergezicht over wijngaarden, heuvels en valleien. Dit alles kan je bewonderen door een grote glazen wand in het restaurant. 

In Barolo eten we in het gezellige restaurantje La Cantinella. We genieten er van een uitstekende Barollo “Zonchera” 2009 van het wijnhuis Ceretto. En we ontdekken ere en typische Piemontese schotel: bagna cauda, een soort fondue van rauwe groenten in een warm sausje van olie met look en ansjovis. Simpel maar heel smakelijk. Alles is hier eenvoudig, maar erg lekker. En de fijne bediening krijg je er bovenop.

In Nizza Monferrato stappen we een typisch lokaal eethuis binnen: Le Due Lanterne. Toeristen zal je hier niet veel aantreffen, de locale bevolking des te meer. Een agnelotti met boter en salie gaat er vlotjes in, gevolgd door een zeer smakelijke stoofpot van everzwijn, met polenta, gestoofde groenten. Alweer die zo typische simpele, maar o zo lekkere keuken.

Een gastronomische topper is Trattoria della Posta, in Monforte D'Alba. Een prachtig restaurant, met een zeer hartelijke ontvangst en al het beste van de Piemontese keuken. Een uitmuntende hesp, 24 maand gerijpt, flinterdun gesneden. Een slaatje met kruiden en konijn. Groene ravioli met geitenkaas en worst uit Bra. Tajarin met tomaatjes. Gegrilde inktvis. Een prachtig kaasassortiment uit de streek. Een glaasje tiramisu. Panna cotta met karamel. Een heerlijke fles Roero Arneis van Bruno Giacosa. Een grappa di moscato van Marolo, omhet af te leren. Alles is overheerlijk. Hier komen we zeker terug, dit is Piemonte op zijn best.

Ben je in Turijn maar wil je de stad even ontvluchten? Geen betere plek dan het restaurant ‘Il Nuovo Carretto’ in Ciriè. De ligging is niet meteen inspirerend, zo vlak aan de luchthaven. Maar laat dit je vooral niet afschrikken. Je wordt er hartelijk ontvangen en geniet er van een goede terroirkeuken. Eindig in schoonheid met de schitterende kaasselectie!

Nog een laatste tip – sterker nog, veeleer een ‘must’. Verlaat de streek niet zonder minstens een keer gegeten te hebben in ‘Trattoria La Piazza’. Na ons bezoek aan het wijndomein Le Cecche, kwamen we heel toevallig terecht in het kleine afgelegen dorpje Montelupo Albanese. Stil en verlaten. Maar wat een leven in het restaurant zelf! Duidelijk een zaak waar de plaatselijke bevolking zich graag laat verwennen. De gastvrouw komt trots de bereidingen van haar man voorstellen aan tafel. Omdat we zo moeilijk kunnen kiezen tussen alle opgesomde lekkernijen, stelt ze een assortiment van alle voorgerechten voor. Wat volgt is een echte ‘stoet’ van kleine hapjes, het ene nog lekkerder dan het andere: verse inktvis, kalkoenterrine, soufflé van pompoen, … Dit was nog maar het begin. Na deze ‘antipasti’ laten we ons gewoon verder op sleeptouw nemen door de kok. Wat denk je van agnolotti met stokvis? Of verkies je lasagne met eekhoorntjesbrood? Op karakter proeven we ook nog van zijn gebraiseerd kalfsvlees en ronden we af met zijn heerlijke ‘dolci’, waaronder een delicate mascarpone met limoen en limoncello. Hoed af voor deze creatieve en aromatische terroirkeuken. 

FotoDe binnenkoer van Hotel Villa Beccaris
Logeren in alle rust en ruimte

Een goede uitvalsbasis voor deze streek bevindt zich op een heuvel boven Alba, slechts een tiental minuten verwijderd van het centrum. De agriturismo ‘Paitin’ heeft vele troeven: fijne ontvangst, goed ontbijt, keuze uit zowel B&B als ruim gezinsappartement, mooi zwembad en demogelijkheid om een paar dorpen verder het bijhorende wijndomein te bezoeken. Deze oase van rust is ideaal, na alweer een intense dag, met een goed gevulde maag en vermoeide voetzolen …. Maar je hoort ons niet klagen, integendeel! 

Wil je jezelf eens heel erg verwennen (waarbij je voor één keer niet op een euro kijkt…), logeer dan eens in Villa Beccaris in Monforte d’Alba. Mooier dan dit worden historische hotels niet gemaakt. Geniet van de mooie kamers, de heerlijke binnenkoer, de stijlvolle tuin met zwembad, de prachtige oude salons of de ontbijtruimte met schitterend uitzicht. De ontvangst is bovendien buitengewoon attent en zorgzaam. Het paradijs op aarde bestaat.

Hét Adresboekje

Smullen en proeven

In en rond Alba:
- Caffè Umberto/Enoclub: Piazza Savone 4, Alba; www.caffeumberto.it
- Osteria dell’Arco: Piazza Savona 5, Alba; www.osteriadellarco.it
- Caffè Roma: Piazza Umberto 1, Costigliole d’Asti (tussen Alba en Asti)
- Trattoria nelle vigne: Via Moglia Gerlotto 9/A, Diano d’Alba; www.trattorianellevigne.it
- Osteria d’la Sternia: Via Villanuova 4/6, Canelli
- Osteria La Cantinella: Via Acqua gelata, 4/a - 12060 Barolo
- Trattoria della Poste: Località Sant'Anna 87, 12065 Monforte d'Alba, www.trattoriadellaposta.it 
- Vineria San Giorgio, Via Umberto I n. 1, 12064 La Morra.- Trattoria ‘In Piazza’, Via Umberto 23, 12050 Montelupo Albese

In en rond Turijn:
- Vineria/Ristorante Tre Galli: Via S. Agostino 25, Torino
- Caffè Baratti&Milano: Piazza Castello 27, Torino: www.barattiemilano.it
- Ristorante Nuovo Carretto: Via Biaune 4, Ciriè; www.ilnuovocarretto.it

Cherasco: 
- Gastronomia dell’Arco, Via Vittorio Emanuele 22 (traiteurszaak)
- Pasticceria Ravera, Via Cavour 17 (hemelse chocolade)

Nizza Monferrato: 
- Le Due Lanterne: ‪Piazza Garibaldi, 52, ‪14049 Nizza Monferrato

Logeren

- Agriturismo Paitin: Loc. Rivoli 17, Alba; www.paitin.it
- Le Cecche: Via Moglia Gerlotti 10, Diano d’Alba; www.lececche.com
- Hotel Villa Beccaris: Via Bava Beccaris 1, 12065 Monforte d'Alba, www.villabeccaris.it 
- De B&B van Giuseppe Cortese, zie hieronder.

Wijn proeven

- Giuseppe Cortese, Strada Rabajà 80, 12050 Barbaresco, www.cortesegiuseppe.it 
- Ca’d Tantin (Andrea Venturino), Via Moasca 6, Calosso; www.catantinvinobio.com
- Le Cecche (Jan Debruyne): Via Moglia Gerlotti 10, Diano d’Alba; www.lececche.com
- Azienda Agricola Hohler (Remo Hohler): Bricco Bosetti 85, Cassinasco; www.hohler.it (een bijzonder adresje, voor liefhebbers van biodynamische wijnen en Zwitserse natuurmensen…)
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.