Elk jaar trekken duizenden landgenoten naar Zuid-Frankrijk, om er te genieten van zon, rust, gastronomie en cultuur. Ze zwermen uit over de Provence, de Côte d’Azur en de Languedoc. Mooie streken, zonder discussie. Maar misschien moet je bij je volgende reis eens wat vroeger halt houden, net voor de Provence, in een streek die bekend staat als de Drôme Provençale. Je bent er nog niet in de Provence, en tegelijk toch wel. Strikt genomen hoort dit paradijselijke stukje Frankrijk bij de regio Rhône-Alpes, maar alles is er op en top Provençaals: het weer, de landschappen, de dorpen en steden, het eten en de wijn. De enige verschillen zijn deze: het is dichter bij huis, het is er minder druk en minder duur. Redenen genoeg dus om deze streek te ontdekken?
De Drôme is een groot departement dat begint net onder Lyon en eindigt net boven Orange. Alleen de meest zuidelijke zone heet “Drôme Provençale”. Het is op dit gedeelte dat wij ons toeleggen. De streek loopt van de vlakke Rhonevallei bij Montélimar tot de heuvels van “Les Baronnies”, zeg maar de noordkant van de Mont Ventoux. We verkennen de streek in drie etappes, die je uiteraard ook over meerdere dagen kan uitspreiden.
Dag één: reis door de tijd in Grignan en de pauselijke enclave
Geen betere plek om onze verkenning te starten, dan in het wondermooie Grignan. Wie het stadje nadert, is meteen onder de indruk van het prachtige renaissancekasteel dat er boven uit troont. Je zal zeggen: geen gebrek aan kastelen in Frankrijk. Maar geloof ons, dit is een exemplaar om ‘u’ tegen te zeggen.
We rijden het stadje binnen langs de zuidkant, waar je het mooiste zicht hebt. Er is meteen ook een ruime parking, dus dat treft. Het is dinsdag vandaag en dan kan je genieten van de bescheiden, maar erg aangename Provençaalse markt rond de “lavoir”, de mooie openbare wasplaats van weleer, die met zijn ronde vorm en zijn zuilen de allure van een Grieks tempeltje heeft. We slenteren langs de kraampjes en laten ons overmeesteren door de kleuren en geuren die hier zo typisch zijn. We proeven olijven en Picodons, de plaatselijke geitenkaasjes. We bewonderen de artisanale kraampjes met “santons” (kleurrijke miniatuurfiguurtjes), houtsnijwerk en metalen smeedwerkjes. Heerlijke groenten en sappig fruit strijden er met de geurige kruiden en de verse look om onze aandacht. Pas aangekomen, en we zijn al helemaal in vakantiestemming.
We wandelen de verleidelijke tuin binnen van ‘Le Clair de la Plume’, een hotel-restaurant dat ook een theesalon uitbaat. Het is een prachtige binnentuin, met stijlvol meubilair en overal rondom bloeiende planten en kruiden. Op enkele passen van hartje-Grignan is dit een oase van rust. Geniet er van thee of koffie met koekjes en gebak of een lichte lunch.
Tijd dan voor het stevige werk: de “beklimming” van het stadje, dat zich uitstrekt over een steile heuvel. Grignan heeft “un charme fou”, zoals ze hier zeggen. De smalle straatjes leiden je als een reusachtige wenteltrap steeds hoger de heuvel op, tot je helemaal boven aan de poort van het kasteel komt. Het ‘Château de Grignan’ is een bijzonder mooi renaissance-kasteel, dat vooral bekend is geworden door de 17de eeuwse markiezin van Sévigné, Marie de Rabutin-Chantal. Zij hield een soort dagboek bij in de vorm van brieven, die ze regelmatig naar haar dochter stuurde. Je kan de statige vertrekken van het kasteel bezoeken met of zonder rondleiding. Neem zeker ook rustig de tijd om te genieten van de tuinen en de gigantische terrassen, met vergezichten over de hele omgeving - inclusief de Mont Ventoux. ‘Mérite un détour’ is het minste wat je kan zeggen. Zowel jong en oud zullen hier wegdromen van een prinselijk bestaan in een kasteel.
In het centrum van Grignan, net achter de dienst voor toerisme, bevindt zich eveneens de ‘caveau des vignerons Grignan les Adhémar’. Hier kan je rustig de verschillende wijnen proeven uit de streek. Wie zich daarna wil tegoed doen aan de heerlijke streekkeuken, kan zijn hart ophalen in restaurant "Le Poème de Grignan", in één van de gezellige straatjes van het binnenstadje.
We verlaten Grignan en zetten koers naar het charmante dorpje Visan, gelegen in de oude "pauselijke enclave". We bevinden ons in een stukje van het departement Vaucluse, dat toch in de Drôme ligt. Visan was het buitenverblijf van de pausen toen die in Avignon zaten, in de 14de eeuw. Visan is klein, maar piekfijn onderhouden. We kuieren langs mooi plechtstatige Provençaalse huizen. Achter die plechtstatige gevels bevinden zich vast en zeker heerlijke binnenkoeren en hoog gelegen koele patio’s. De uitnodigende voorgevel van het gastenverblijf ‘Les Heures Bleues’ lokt ons naar binnen. We worden hartelijk onthaald door Stanislas, een 10-jarige spraakwaterval en zoontje-des-huizes. Hij haalt er prompt zijn papa bij die ons fier het hele huis toont. En terecht! In dit renaissancegebouw bevinden zich twee zeer ruime en stijlvolle kamers, ingericht met antiquiteiten uit Parijs. Bruno Verdet en zijn echtgenote Elisabeth, beide docenten Engels, ruilde recent de Franse hoofdstad in voor deze oase van rust. Zoontjes Stanislas en Leopold waren makkelijk te overtuigen toen ze hoorden dat ze hier een kat kregen én veel speelruimte buiten. De ruime binnentuin is zeer aangenaam en biedt plaats aan de gasten voor het ontbijt en de diners. Bruno, wiens eigen kunstatelier hier ook huist, heeft duidelijk nog veel plannen met al deze ruimte: een aparte gîte, extra kamers in de middeleeuwse toren… Dit verhaal is duidelijk nog niet ten einde. Het is hoe dan ook een perfecte plaats om de dag af te ronden.
Dag twee: wijn en gastronomie in de Tricastin
"Tricastin" is de benaming van het meest zuid-westelijke deel van de Drôme Provençale. Het is het meest lieflijke gedeelte, met zacht glooiende heuvels, lage eikenbossen én – tot onze grote vreugde – veel wijngaarden. Er is zelfs een eigen ‘appellatie’ (herkomstbenaming) naar genoemd. Tot voor kort heette die de AOC ‘Coteaux du Tricastin’. Maar aangezien veel Fransen het woord ‘Tricastin’ associeerden met de naburig gelegen kerncentrale, werd deze appellatie recent omgetoverd tot ‘Grignan-les Adhémar’. Pure marketing, inderdaad, maar het maakt de wijnen niet minder lekker. De Tricastin is bij uitstek een boeiende streek voor levensgenieters: fruitige rode wijnen, smaakvolle streekproducten en (h)eerlijke restaurantjes…
Ons idyllisch gelegen gastenverblijf ‘La Poupaille’, in Suze-La Rousse, vormt de ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen. Het weerzien met gastheer Pierre is – opnieuw - hartelijk. Veertien jaar geleden verbleven we hier al eens, en warempel, hij slaagt er in om ons te herkennen. Wij herkennen dan weer meteen zijn warme gastvrijheid van weleer. En dat is maar goed ook! Dit is een chambre d’hôte zoals het hoort: je meteen op en top thuis voelen bij de sympathieke heer des huizes, samen de tafel delen ’s ochtends en ’s avonds (Pierre maakt lekkere huiselijke gerechten), keuvelen over de goede adresjes in de omgeving bij een glaasje rosé… Niet te verwonderen dus dat Pierre een erg trouw cliënteel heeft. We zullen allemaal in de rouw zijn als hij – over een vijftal jaar – rond zijn zeventigste zal stoppen. Al willen we dat eerst zien, voor we het geloven…
Wie hier over wijn spreekt, kan niet om de Wijnuniversiteit van Suze-La Rousse heen. Het is gelegen in een droomkader: een stoere middeleeuwse kasteel die boven het landschap uit torent. Dit is een plek voor wijnliefhebbers met een historisch besef. Ooit was dit kasteel het bezit van de Prinsen van Oranje. Nu is het een gedroomde plek om je te vervolmaken in alle aspecten van de wijn. Er zijn cursussen voor de amateurs, maar ook voor de gedreven wijnprofessionals. Buiten het kasteel ligt een proefwijngaard met tientallen druivenvariëteiten.
Een mens zou er dorst van krijgen. Dus brengen we een bezoek aan twee toonaangevende wijndomeinen: ‘domaine de Montine’, net buiten Grignan en ‘Château Rochecolombe’ in Bourg-Saint-Andéol. Deze streek is in de eerste plaats befaamd voor zijn rode wijnen, vooral op basis van de druivensoort Grenache, aangevuld met Syrah en eventueel wat Carignan, Cinsault of Mourvèdre. Maar dit wil niet zeggen dat je de plaatselijke witte wijnen (veelal op basis van de aromatische Viognier-druif) of de fruitige rosés moet verwaarlozen. Zeker op warme dagen zijn ook die populair.
De wijnen van het domaine de Montine zijn alomtegenwoordig in de lokale restaurants en zeer gewaardeerd bij een ruim publiek, binnen én buiten Europa. Het wijndomein is één van de hoeves die vroeger tot het Kasteel van Grignan behoorde. De broers Jean-Luc en Claude Monteillet vormen al de derde generatie die hier hun wijn- en truffelgaarden beheren. En over een familiezaak gesproken: de twee broers zijn getrouwd met twee zussen, waarvan elk koppel op hun beurt een dochter heeft die mee in de zaak zit! We worden ontvangen door dochter Melina Monteillet: een bijzonder pittige jongedame, vol passie voor haar eigen wijnen, maar tegelijk ook met een ruime blik naar de rest van de (wijn)wereld. De wijnen zijn doordacht gemaakt en zullen zeker een breed publiek aanspreken.
Het proeven van de wijn heeft ons hongergevoel flink aangescherpt: lunchtijd! In het fotogeniek dorpje Roussas nemen we plaats aan de laatste vrije tafel op het ruime terras van een leuke ‘bistro de pays’, La Table de Roussas genaamd. Céline en William Bert staan hier borg voor een eenvoudige, maar authentieke keuken, recht uit het hart. Ze gebruiken bijna uitsluitend lokale ingrediënten van naburige producenten en verwerken die in smakelijke ‘no-nonsens’ gerechten. In de schaduw van de grote moerbeiboom genieten we van een knapperige ‘salade Drômoise’ en een ‘Ardoise du Chef’ vergezeld van kleine ‘Ravioles de Royans’. De huisgemaakte terrine van de chef verdient een speciale vermelding. Samen met de rosé van het uitstekende wijndomein ‘Grangeneuve’, uit hetzelfde dorp, is deze lunch een echte voltreffer. Na de lunch spreekt William ons nog even aan. Hij straalt als hij vertelt over de filosofie in zijn keuken, de terroirproducten en zijn kruidentuin.
Van de keukentafel (opnieuw) naar de wijngaard. Alles voor de job, je kent dat. Aan de overkant van de Rhône - dus net buiten de Drôme - ligt het mooie Château Rochecolombe. Dit kasteel in de Ardèche is al vier generaties in handen van de familie Herberigs, met roots in ons land. Het was de Vlaamse kunstenaar Robert Herberigs die in 1925 het domein kocht. Maar het was pas zijn zoon Gilbert die in de jaren ’40 de abrikozenbomen verving door wijnstokken. Zijn kleinzoon Roland Terrasse zwaait er ondertussen de plak. Roland maakt puike Rhônewijnen met het gulle fruit van het zuiden. De wijnstokken – waarvan sommige nu meer dan 50 jaar oud zijn - werden altijd al biologisch gecultiveerd. Prijs-kwaliteit is dit een echte aanrader.
Terug naar de Drôme. Terwijl we de brug over de Rhône oversteken, zien we het Middeleeuwse heuveldorp La Garde Adhémar liggen. Het is geklasseerd als ‘één van de mooiste dorpen van Frankrijk’. Het dorp behield zijn authentieke karakter en trok door de jaren heen veel kunstenaars aan, die zich hier gevestigd hebben. De kapel St-Michel is een juweel van Romaanse architectuur, volgens velen één van de mooiste van de streek. De achthoekige klokkentoren van de kapel lijkt sterk op de klokkentoren van de abdij van Cluny. Aan de voet van de toren vindt u de opmerkelijke terrasvormige kruidentuin "Jardin des Herbes", waar je met zicht op de Rhônevlakte de mooiste bloemen en kruiden van de streek aantreft. Lekker eten is hier ook mogelijk, op het heerlijke terras van L’Absinthe, een Bistrot du Pays op het centrale plein.
Rij na je bezoek aan La Garde Adhémar de heuvel af richting Grignan tot je aan de ‘Vallei van de nimfen’ komt. Een betoverende plek, die nog extra kracht krijgt door een waarschuwend bord voor overstekende slangen. Parkeer je auto op de open plek langs de weg en daal via de smalle paadjes af in het bos. Je zal een kapel en een vijver aantreffen die een merkwaardige, bijna geheimzinnige rust uitstralen. Met een beetje fantasie zie je hier het ideale decor voor een Harry Potter-film …
Terug naar de bewoonde wereld. Het dorpsplein van het charmante stadje Saint-Paul-Trois-Château is uitnodigend met zijn terrasjes en fonteinen. Het is er fijn kuieren door de sfeervolle smalle straatjes. In de schaduw van de Romaanse kathedraal ligt het ‘Maison de la Truffe et du Tricastin’. We treffen hier een pedagogische tentoonstelling over het gehele truffelgebeuren. De truffel is immers hét gastronomisch paradepaardje van de Tricastin-regio. De top is de Zwarte Truffel, ‘le diamant noir’, geoogst van november tot maart. Snuffel ook eens aan de geuren die je achterin de zaal in wijnflessen aantreft en tracht ze te herkennen. Moeilijker dan je denkt!
Voor het dîner zoeken we even buiten Saint-Paul-Trois-Châteaux het restaurant ‘Les Buisses’ op. De setting is er perfect: een bosrijke omgeving, ideaal voor lange zomeravonden, een mooi terras met loungezetels en stijlvol ingericht restaurant. Twee broers, Laurent en Pierre-Alain Cowe, namen het restaurant een paar jaar geleden over en laten hun respectievelijke vriendinnen de zaal ‘bemannen’. Naast het klassieke restaurant is er ook een klein zaaltje waar je van tapas kan genieten. De bereidingen zijn duidelijk Zuiders getint en worden verzorgd gepresenteerd. Onze ‘rougets’ (rode mul) zijn perfect gegaard en de ‘magret de canard’ met frambozencoulis mag er ook zijn.
Dag drie: olijven in Nyons en de Baronnies
We verlaten het zacht golvende landschap van de Tricastin, en zetten koers richting Baronnies, een bergachtige streek die tot aan de Mont Ventoux loopt. Aan de voet van de Baronnies ligt het erg prettige stadje Nyons, ook wel eens het ‘kleine Nice’ genoemd. Dankzij het microklimaat schijnt de zon er evenveel als in Nice. Een ideale plek dus voor olijventeelt. En dat zal je geweten hebben als je in Nyons – en omgeving – vertoeft. Nyons is befaamd voor zijn olijven en olijfolie van de zogenaamde ‘Tanche-variëteit’, die een ‘Appellation d’Origine Côntrolée’ geniet.
Maar er zijn méér redenen om hier halt te houden. De markt– elke donderdag, en in de zomer ook op zondag - is zonder twijfel één van de mooiste Provençaalse markten uit de zeer wijde omgeving. Je kan er moeiteloos een paar uur rondwandelen zonder je te vervelen. Wij laten ons verleiden alvast door een verkoper van heerlijke nougat met pistache en hazelnoten. De nougat komt uiteraard uit het naburige Montélimar, dat wereldfaam geniet voor deze lekkernij. Wat verderop kunnen we niet weerstaan aan de artisanale koekjes met lavendel en chocolade van ‘La Biscuiterie de Provence’ en aan de milde olijfolie van ‘La Ferme des Tuillières’. Olijvenboer Pascal Condamines nodigt ons uit om in de namiddag zijn olijfgaard te komen bezoeken. Dat laten we ons geen twee keer zeggen.
Maar eerst nog verder op ontdekking door de stad. Te weinig mensen verkennen het oudste gedeelte van Nyons op het hoogste punt van de stad. Ten onrechte, want wie de smalle, kronkelende straatjes volgt tot op het hoogste punt, bij "La Tour Randonne", een kapel met een fraaie toren waar je dwars doorheen kan kijken. Daar bovenop staat een groot Mariabeeld dat lijkt te waken over het stadje.
Eens terug beneden, doe je er goed aan om even langs de Eygues te flaneren, de rivier die langs het stadje stroomt. Geniet van het mooie uitzicht op de laatmiddeleeuwse Romaanse brug en de heuvels op de achtergrond. Spring ook even binnen in de winkel van Vinaigrerie La Para, waar je allerlei soorten ter plaatse vervaardigde olie en azijn kan kopen. De azijn met lavendel vonden wij alvast heerlijk met een kraakverse sla.
Zoals afgesproken gaan we in op de uitnodiging van olijvenboer Pascal Condamines. Zijn ‘Ferme des Tuillières’ is ronduit indrukwekkend: een bijzonder mooie boomgaard – je waant je in het aards paradijs - met 800 olijfbomen van 200 jaar oud. Hij teelt hier voornamelijk "tanches", de kleine zwarte olijven die typisch zijn voor Nyons. Het is de sterkste olijfsoort, die als eerste van alle Franse olijfsoorten een gecontroleerde herkomstbenaming (appellation d'origine contrôlée) heeft gekregen. Pascal vertelt gepassioneerd over zijn job en prijst zich gelukkig dat hij hier mag werken. Hij beklemtoont dat hij graag tijd maakt voor bezoekers, iets wat wij alvast warm aanbevelen.
Pascal vertelt ons bij het afscheid nog welke route we best volgen om het bergachtige landschap van Les Baronnies te verkennen, via lieflijke dorpjes als Aubres en Sainte-Jalle. De tocht voert ons langs slingerende baantjes, die je kan verkennen per auto, per motor of fiets. Hier rijd je met plezier in verloren… Voorbij Saint-Jalle rijden we via haarspelbochten naar de Col d’Ey, waar we worden getrakteerd op imposante vergezichten. Dit is ook een paradijs voor klimmers, die zich hier wagen aan loodrechte bergwanden.
Aan de andere kant van de Col bereiken we onze allerlaatste halte op deze reis: het stadje Buis-les-Baronnies, dat zich niet toevallig manifesteert als het mekka van avontuurlijke sporten. Voor wie liever geen waaghalzerijen uithaalt, is het historisch centrum van Buis aan te raden. Het is fijn door de straatjes te slenteren op weg naar de oude olijfmolen, de kunstgalerijen, het klooster van de Dominicanen, de Kapel van de Ursulinen en de kleurrijke middeleeuwse Place des Arcades.
Op de terrasjes zien we fietsers bekomen van hun geleverde inspanningen. We volgen hun voorbeeld en met een fris glas Pastis maken we ons de bedenking dat onze Drôme-reis alweer een droomreis was.
Adresboekje
Verblijven
Chambres d’hôte ‘La Poupaille’ in Suze-La Rousse. Gastheer Pierre ontvangt je met open armen in zijn mooie Provençaalse ‘mas’. Alle ingrediënten voor een heerlijk verblijf: rustig gelegen, huiselijke sfeer, smakelijke table d’hôte, zwembad. La Poupaille, Pierre Fossoyeux, 26790 Suze-la-Rousse Tel: 0033 4 75 04 83 99 www.provence.guideweb.com/chambres_hotes/poupaille
Chambres d’hôte ‘Les Heures Bleues’ in Visan. De Parijse familie Verdet ruilde de grootstad voor een schitterend huis in hartje Visan. Twee stijlvolle ingerichte kamers (elk voor max. 4 personen). Mogelijkheid tot table d’hôte. Op termijn misschien ook een gîte te huur. Ook kunstgalerij waar lokale artiesten exposeren. Geen zwembad. Les Heures Blues, Bruno Verdet, 76 place Bellevue, 84820 Visan. Tel: 0033 6 22 77 16 11. www.lesheuresbleues.com
Gîtes op ‘Le Domaine de Montine’ in Grignan. Bij de familie Monteillet kan je niet alleen terecht voor hun goede wijnen, maar ook voor zes gîtes. Zeer rustig gelegen, ruim domein, paarden, zwembad én charmante ontvangst. Domaine de Montine, familie Monteillet, La Grande Tuilière, 26230 Grignan. Tel: 0033 4 75 46 54 21 www.domaine-de-montine.com
‘Mas de César’ in Tulette. Hier huisde vroeger de Belgische wijnbouwers-familie Vermeersch. De wisseling van eigenaars heeft geen afbreuk gedaan aan deze mooie 18e eeuwse ‘mas’, biedt zowel gîtes als gastenkamers, verwarmd zwembad, fietsen, tafeltennis, … Mas de César, Quartier Le Plan, 26790 Tulette. Tel: 0033 6 99 20 30 11. www.masdecesar.fr
Eten en drinken
‘Le Clair de la Plume’ in Grignan. Een oase van rust. Geniet hier van een aperitief, thee- of koffiepauze of een lichte lunch. Stijlvol en romantisch. Je kan hier ook overnachten. Le Clair de la Plume, 2 place du Mail, 26230 Grignan. Tel: 0033 4 75 91 81 30. www.clairplume.com
‘La Table de Roussas’ in Roussas. Bijzonder authentiek en conviviaal eetadresje. Geen grote gastronomie, maar een smaakvolle lokale keuken, met eerlijke ingrediënten. Fijn tafelen op het grote terras, in de schaduw van de moerbeiboom. La Table de Roussas, Céline en William Bert, 26230 Roussas. Tel: 0033 4 75 98 54 69
Restaurant ‘Les Buisses’ in Saint-Restitut. Mooi gelegen in schaduwrijke, groene omgeving. De broers Cowe bereiden zonnige Zuiderse gerechten. Stijlvol decor. Mooie tuin met terras. Ook tapas-gedeelte in restaurant. Les Buisses, route de Suze, 26130 Saint-Restitut. Tel: 0033 4 75 04 96 50. www.lesbuisses.com
Restaurant ‘La Chapelle’ in Saint Paul Trois Châteaux. Smakelijke gerechten en mooie streekwijnen in een klein maar gezellig historisch kader. La Chapelle, 5 Impasse Ludovic de Bimard, 26130 Saint Paul Trois Châteaux. Tel: 0033 4 75 96 60 88
‘Miss Maple’ in Nyons. Charmant theesalon en lunchadres. Miss Maple, 8 place Buffaven, 26110 Nyons. Tel: 0033 4 75 27 64 56. www.missmapletearoom.wordpress.com
Bistro ‘L’Absinthe’ in La Garde-Adhemar. Authentiek en gezellig adresje op het mooie dorpsplein. L’Absinthe, Place George Perriod, 26700 La Garde-Adhemar. Tel: 0033 4 75 04 44 38
Streekproducten en hebbedingetjes
‘Siroperie Domaine Eyguebelle’ in Valaurie. Ontdek hier de geschiedenis, de fabricatie én de smaken van siropen en likeuren. Voor een groot deel op basis van plaatselijk fruit en lokale gewassen. Alle producten ter plaatse te proeven. Fijn om samen met de kinderen te doen. Domaine Eyguebelle, 3 chemin de la Méjeonne, 26230 Valaurie. Tel: 0033 4 75 98 03 80. www.eyguebelle.fr
Olijfolie van ‘la ferme des Tuilières’ in Nyons. Op markt van Nyons en Grignan. Hartelijke ontvangst op domein zelf. Indrukwekkende olijfgaard. Pascal Condamines, quartier les Tuilières, 26110 Nyons. Tel: 0033 4 75 26 39 54
Kruidenierswinkel ‘Le Comptoir de Mathilde’ in Nyons. Mooi aanbod aan streekproducten, artisanale chocolade en geschenkideeën. 5 Rue de la Résistance, 26110 Nyons, Tel : 0033 4 75 27 03 68. www.lecomptoirdemathilde.com
Geitenkaas van ‘Farigoule&Cie’. Biologisch en artisanaal. Annabelle en Sylvain Würbel, route du Plateau, 26130 Clansayes. Tel: 0033 6 82 42 86 39. www.farigoule-et-cie.com
Winkel ‘Et Patin Couffin’ in La Garde-Adhémar: sfeervol ‘snuisteradresje’ met artisanale zepen, likeurtjes, kaarten, hoeden, … Place Saint-Michel, 26700 La Garde Adhémar. Tel: 0033 4 75 54 72 89. www.et-patin-couffin.fr
Wijn
Domaine De Montine in Grignan. Ruim assortiment goed gemaakte en eerlijk geprijsde wijnen. Zie ook bij ‘verblijven’. Familie Monteillet, La Grande Tuilière, 26230 Grignan. www.domaine-de-montine.com
Domaine de Grangeneuve in Roussas. Één van de beste domeinen uit de regio. Familie Bour, 26230 Roussas. Tel: 0033 4 75 98 50 22. www.domainesbour.com
Domein LePlan-Vermeersch in Suze-la-Rousse. Belgische wijnmakers die met de traditionele druivensoorten moderne wijnen maken. Familie Vermeersch, 100 Chemin du Grand Bois, 26790 Suze-La-Rousse Tel: 0033 4 75 00 00 80. www.leplangt.com
Château Rochecolombe in Bourg-Saint-Andéol. Net aan de overkant van de Rhône: sappige en stevige Côtes du Rhone-wijnen van een familie van Belgische herkomst. Familie Herberigs, 07700 Bourg St. Andeol, tel: 0033 4 75 54 50 47.